FORSKNING OG TRÆNING i ANVENDT NEUROPSYKOLOGI

70276100

I begyndelsen af februar i år offentliggjorde Rigshospitalet en undersøgelse i det internationale tidsskrift BMC Psychiatry.  Den fastslår at de såkaldte ”lykkepiller” er uden effekt. Og en af lederne af forsøget, overlæge Janus Christian Jakobsen tilføjer ”Tvært  imod  øger præperaterne risikoen for alvorlige bivirkninger som selvmord og hospitalsindlæggelser.”*

Er det så ny viden, som pludselig ud af det blå nu er nødt til at få de danske sundhedsmyndigheder til at genoverveje, hvad de har stoppet i munden på en kvart million danskere i mange år?

Nej. Undersøgelsen bekræfter sådan set bare en undersøgelse fra 2008 (!), foretaget af Professor Irving Kirsch ved Universitet i Hull, England (2). Han besluttede dengang at lave en metaundersøgelser (en samlet gennemgang af mange individuelle undersøgelser). Og han blev overrasket.  Det viste sig nemlig, at 82% af virkningen i de såkaldte lykkepiller” skyldes placebo. Med andre ord: Du opnår 82% af effekten af en “lykkepille” alene ved at spise en kalktablet. Bare du tror på, at den virker. Og tallene dækkede over, at det kun var ved de 10% allersværeste tilfælde af depression, at der overhovedet var nogen målbar effekt.

Og kalktabletterne har endda den fordel, at de ikke giver de voldsomme bivirkninger, som lykkepille giver. En spansk undersøgelse ved forskerne Montejo, Llorca og Izquierdo viser bla. at der hos brugere af “lykkepiller” opstod seksuelle dysfunktioner hos 59% af patienterne. Og det var vel at mærke hos patienter, der havde et velfungerende sexliv inden de begyndte på pillerne.
Andre klassiske bivirkninger er hovedpine og kvalme. Blandt børn og unge tillige en øget selvmordshyppighed.
Endelig kan udtrapningen af “lykkepiller” iflg. en lang række undersøgelser være særdeles vanskelig (3)

Hos Dansk Center for Neurocoaching tilbyder vi ikke kalktabletter. Men vi hjælper dig med at bruge de samme bioneurologiske mekanismer som placeboen gør (4), og som skaber fysiske forandringer i nervesystemet. Og mens placebo ved antidepressiver maksimalt hjælper ca. 4 ud af 10, så ligger vores succesrate på pænt over 9 ud af 10 hos de klienter, som følger vores program – og det helt uden bivirkninger. De neurologiske årsager kan du læse mere om på neurocoaching.dk.

MERE OM PLACEBO
Indenfor moderne neurovidenskab er der efterhånden enighed om, at vores overbevisninger styrer de elektrokemiske processer i vores nervesystem. Iflg. Celleforskeren Bruce Lipton skyldes helt op til 95% af kræfttilfælde f.eks. negative overbevisninger. Negative overbevisninger fremkalder nemlig stress og svækker dermed både immunforsvaret og forårsager farlige genforandringer i de enkelte celler.

Det er den mekanisme, som vi kalder for hhv. placebo og nocebo. Placebo betyder kort fortalt, at tror du på, at noget virker godt – så styrer den overbevisning dit nervesystem. Og så virker det godt. Nocebo er den “onde fætter”. Dvs. har du en negativ forventning, retter kemien i nervesystemet også ind efter det – og resultatet bliver negativt. Så som allerede  den gamle bilfabrikant, Henry Ford sagde: “Uanset om du tror, at du kan, eller du tror, at du ikke kan, så får du ret”.

I lyset af den nye viden om styrken i placebo, er mange forskere begyndt at kigge på, hvor meget af vores medicin, der faktisk kun virker, fordi vi tror på, at det virker. Alene i Danmark har ca. 250.000 mennesker f.eks, været på  de såkaldte “lykkepiller”, som både er vanedannende, og hvor der er voldsomt mange bivirkninger.

ADVARSEL
Da de såkaldte ”lykkepiller” er voldsom vanedannende, er det farligt at stoppe fra den ene dag til den anden. En plan for udtrapning skal ALTID foretages sammen med en læge.

NOTER
(1) http://www.dr.dk/levnu/psykologi/ny-dansk-forskning-saakaldte-lykkepiller-virker-ikke-mod-depression

(2) http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0050045

(3) Du kan læse mere om bivirkningerne ved “lykkepiller” i læge Peter Gøtzsches bog “Dødelig Psykiatri og Organiseret Fornægtelse”. Peter Gøtzsche er leder af det uafhængige Nordic Cochrane Center.

(4) Bioneurologi er læren om, hvordan nervesystemet styrer biologien i kroppen.

MENU