FORSKELLEN PÅ ANVENDT NEUROPSYKOLOGI OG KLASSISK PSYKOLOGI
Inden vi kommer ind på forskellene mellem Neurocoaching og almindelig psykologi er det vigtigt at understrege, at vi også selv bruger en del klassiske, psykologiske modeller – og at vi også alle har klassisk psykologi som en del af vores egen uddannelse. Vi har et simpelt princip, der hedder “Det, der virker, er godt”. Og når vi kan begrunde brugen af en klassisk, psykologisk model neurologisk – ja, så skal den da naturligvis også blive en del af din værktøjskasse. Så selvom der er afgørende forskelle, vil du naturligvis også opleve ligheder.
FOR OS ER STRESS, ANGST OG DEPRESSION LIGE SÅ FYSISKE SOM ET BRÆKKET BEN
I modsætning til neuro-psykologien består almindelig, klassisk psykologi typisk af mere teoretiske og filosofiske konstruktioner (om f.eks. “sindet” eller “psyken”). Disse teorier stammer altovervejende fra den tid, hvor vi ikke havde teknologien til f.eks. at måle på de enkelte neuroner, synapser eller hjernecentre. For nogle kan disse teorier derfor virke mere “fluffy” end den biologiske indgangsvinkel.
I Neurocoaching ser vi et uhensigtsmæssigt tankemønster som lige så fysisk som et brækket ben. For al relevant hjerneaktivitet ER fysisk: Elektriske impulser, kemi og fysiske ændringer i neuronerne og deres synapser. Og dybere nede fysiske mekanismer, der tænder og slukker for vores gener. Det fysiske udgangspunkt forstærkes af, at vi løbende ser, hvordan mange fysiske smerter – lige fra piskesmæld til migræne til kroniske smerter forskellige steder i kroppen – helt eller delvist forsvinder, når klienterne får afmonteret deres traumer og tankeuvaner. Det hele hænger sammen. Herbert Benson, professor ved Harvard Medical School anslår endda, at stress i en eller anden grad er involveret i 60-90% af alle lægebesøg.
NEUROCOACHING ADSKILLER SIG PRIMÆRT FRA KLASSISK PSYKOLOGI PÅ 4 OMRÅDER
A. Fokus på årsager frem for på symptomer.
B. Fokus på dine ressourcer
C. Terapi på 3 “sprog”, så alle dele af hjernen forstår det.
D. Intensitet og praktisk træning
A. FOKUS PÅ ÅRSAGER
Flere af os har selv tidligere i vores karrierer som terapeuter – før Neurocoaching – gjort det, vi på det tidspunkt fik at vide, var det rigtige. Nemlig at tage fat i de symptomer, vores klienter kom med. Og vi fik da også dengang hurtigt symptomerne til at forsvinde. Problemet var bare, at klienterne stod der igen efter 3-6 måneder med enten de samme symptomer eller andre lignende symptom, fordi hele systemet jo stadig var overaktivt. Det er det, vi gerne vil undgå med dig.
B. FOKUS PÅ DINE RESSOURCER
Din hjerne fungerer ligesom Google: Den er beregnet til at give dig det, du søger på. Læser du ordet “Giraf”, dukker der naturligvis et billede op for dit indre blik af en …….ja, af en giraf – og ikke af f.eks. Molslinien. Det samme gælder problemer og ressourcer – det du fokuserer på sammen med din behandler, er det hjernen giver dig. Så fastholder behandlingen fokus på problemerne, fastholder behandlingen dig i problemerne. Derfor har vi indenfor Neurocoaching valgt at isolere alle problemer på en såkaldt “forsession”, hvorefter vi i resten af forløbet fokuserer på dine ressourcer. For så er det det, hjernen giver dig. Og det sparer vores allesammens tid – og dine penge.
C. TERAPI PÅ 3 “SPROG”, SÅ ALLE DELE AF HJERNEN FORSTÅR DET
HJERNENS BØLGEFREKVENS ER AFGØRENDE FOR, OM HJERNENS DELE KAN LÆRE AT SAMARBEJDE
HJERNEN GEMMER INFORMATIONEN SPREDT
Årsagen til, at der skal ske en integration mellem de forskellige dele af hjernen kan forklares ved at kigge på, hvordan vores hjerne gemmer information om f.eks. traumer eller uheldige mønstre. Det er nemlig vigtigt at huske på, at traumer og mønstre gemmes samtidig i mange forskelliige dele af hjernen, nemlig alle de dele, der var involveret i det oprindelige traume / den oprindelige situation. Så erindringer, mønstre og traumer lagres altså f.eks. både sensorisk (sanseindtryk og fysiske fornemmelser), motorisk (kropssprog og bevægelser) og emotionelt (vores følelser).
D. INTENSITET OG FOKUS PÅ PRAKTISKE ØVELSER
DR-dokumentaren: “Sjæl og Videnskab – Tankens Kraft”