DIAGNOSESYSTEMET
Hele det danske sundhedssystem er bygget op om princippet: “Vi skal først finde ud af, hvad du fejler – for så ved vi, hvordan vi skal kurere dig”
Og det lyder jo umiddelbart meget sympatisk.
Og hvis du har ondt i maven, giver det jo god mening først at finde ud af, om det er blindtarmen, der skal opereres ud – eller om du bare skulle have holdt dig fra den kage, der havde ligget bag ovnen i 3 måneder.
Men hvad så med de lidelser, som ikke skyldes betændelse eller infektion, men som skyldes negative overbevisninger? Hvad gør det ved en, der er ked af det, fordi hun ikke føler sig god nok, oveni at få en eller flere diagnoser, der viser, at hun er psykisk syg. Og at hun skal have medicin, der giver en lang række bivirkninger. Hvad gør det ved de op til 60% af dem, der spiser de såkaldte “lykkepiller”, at deres sexliv påvirkes negativt 1)
Så hvad gør det ved en med negative overbevisninger lige at blive påført endnu en – eller måske endda flere – negative overbevisninger. ..?
Ja naturligvis….det gør ondt værre.
Og i og med, at en af hjernens hovedfunktioner ligesom ved Google er at give os det, vi søger på og fokuserer på….hvilken effekt tror du så, at det har, at hende, der er ked af det, gennem lægens diagnoser får forøget fokus på problemer og sygdom?
Og da alle med en opdateret viden om neuropsykologi ved, at depression skyldes kronisk stress, hvorfor så i det hele taget prøve at behandle et symptom som depression med diagnoser og virkningsløs medicin (bortset fra bivirkningerne) i stedet for at identificere og eliminere de underliggende stressfaktorer? Læs mere om depression og stress HER.
Det er i vores optik hul i hovedet.
Men det er det, vi gør i Danmark. Både ved stress, depression, angst, spiseforstyrrelser og aggression. Og det er en af hovedårsagerne til, at vi har op til 1,4 mio. danskere, der ikke bliver hjulpet korrekt.
Så hvis du kommer til os, og vi vurderer, at dine symptomer skyldes tankeuvaner, så tillader vi os at skrotte alle dine fine diagnoser lodret. Og så begynder vi sammen – i stedet for ensidigt at fokusere på problemer – også at kigge på dine ressourcer og mål. For os er det f.eks. mere spændende at høre om, hvornår du ikke har angst, end hvornår du har angst. Og vi kigger på, hvad det er for tankemønstre, som du stresser dig selv og dit system med. Og endelig får du helt konkrete værktøjer, så du selv kan påvirke kemien i dit nervesystem – helt uden bivirkninger.
FEJL I DIAGNOSER
Oveni alt dette oplever vi med jævne mellemrum alvorlige fejldiagnoser som dårligt selvværd, der bliver diagnosticeret som paranoid skizofreni – eller angst, der bliver diagnosticeret som ADHD.
Så ja…..hvis dit problem skyldes negative tankemønstre, gør diagnoser ondt værre.
LItteratur:
Montejo A, Llorca G, Izquierdo J, et al. “Incidence of sexual dysfunction associated wit antidepressive agents: A prospective multicenter study of 1022 outpatients. Spanish Working Group for the study of psychotrophic-related sexual dysfunction. J. Clin. Psychiatry 2001; 62 (suppl. 3):10-21.